onsdag den 26. marts 2014

Nemt franskbrød til weekenden

Et lille projekt der udviklede sig lørdag morgen med kæresten stadig snuede inde i sengen - desuden blev der bag hindbærsnitter!



Til ét brød
  • halv pakke gær
  • 3 dl mælk
  • 25 g margarine/smør
  • 1oo g hvidhvedemel
  • 3oo g hvedemel
  • 1 tsk. groft salt

Hvidhvedemel er en fantastisk måde at snyde hvid-brøds-elskere, idet det indeholder alle de gode ting men er så formalet at det eneste der afslører en er at nuancen er en anelse mere gul en ved normalt hvidt hvedemel. Har man det ikke lige på lager, så kan du bare udelukkende bruge hvedemel eller måske du har en anden spændende meltype?
 
Smørret smeltes og får lov at svale lidt inden det røres sammen med mælk, hvori gæren opløses. Salt og mel røres i og dejen æltes i 10 minutter - og gør virkelig en indsats under æltningsarbejdet, brødet bliver meget bedre af lidt indarbejdet luft. Personligt foregår min æltning ved at jeg får arbejdet dejen ud til en oval form, hvorefter jeg folder dejen sammen en gang på midten og så fortsætter i den dur - herved får du arbejdet luft ind i dejen og du undgår en kanonkugle af et brød.
Slut ag med at forme brødet til en glat kugle, som lægges i en stor skål.
 
Stilles til hævning i en lun vindueskarm i 3o minutter til den ca. er vokset til dobbelt størrelse. Vend dejen ud på et meldrysset bord og pas på med ikke at ødelægge den glatte overflade. Form brødet i en ønsket form - jeg har valgt en lidt rustik landbrødsagtig form.
 
Stil det formede brød til hævning i yderligere 3o minutter under et fugtigt, rent viskestykke og varm imens ovnen op til 2oo grader C.
 
Efter hævning skæres en slids i brødet med en savtakket kniv. Bag nu i ca. 3o minutter til brødet har fået skorpe og farve. Lad køle inden der skæres for - selvom ventetiden er hård ;)





Ingen kommentarer:

Send en kommentar